Creatieve bewoner fleurt hal Hanzehuys op

Joop van Zonderen is in 1973 - samen met zijn vrouw - als 10.000ste inwoner van Lelystad verwelkomd. "Een hele happening hadden ze daar van gemaakt." Nu, bijna 50 jaar later, wonen ze hier nog steeds.

Anderhalf jaar geleden zijn ze verhuisd naar een appartement in Het Hanzehuys. Een prachtige locatie, lekker dicht bij de stad. "Ja, we worden toch een dagje ouder he. Beter om nu de stap te maken, dan wachten tot het niet meer kan", vertellen ze. In het begin was het wel even wennen, maar inmiddels zijn ze helemaal ingeburgerd in het wooncomplex.

Actieve bewonerscommissie

Met zeven mensen uit het complex vormt de heer Van Zonderen de bewonerscommissie. "Dat is een goeie zet geweest om me daarvoor op te geven. Het klikt gewoon erg goed met elkaar", vertelt hij met een grote glimlach. Daar is ook het idee ontstaan om de hal wat gezelliger te maken. Met de Beter Buurt Bijdrage van Centrada hebben ze een bankje, een plant en een klok aangeschaft. Ook hangen er inmiddels een boekenplank en een ideeënbord. 

Een muurschildering voor iedereen

Men wist inmiddels dat de heer Van Zonderen naar zijn werk als brandweerman veel heeft geschilderd. "Dat was een fijne uitlaatklep", zegt hij. Toen zijn medebewoners voorstelden dat hij een muurschildering zou maken, nam hij de uitdaging aan. Samen hebben ze een keuze gemaakt uit de diverse bijzondere plekken in Lelystad die hij had voorgesteld. 

Van Zonderen heeft in totaal ruim een week aan de muurschildering gewerkt. Op het laatst kwamen er zelfs bewoners bij zitten om te kijken. "Wel gezellig hoor. Iedereen ging zich er ook mee bemoeien", vertelt hij met een knipoog. "Maar zo is het wel iets van iedereen geworden." Door de coronacrisis hebben ze nog geen grote onthulling kunnen doen. "Maar zodra het weer kan, gaan we het zeker vieren met alle bewoners", sluit Van Zonderen af.