Opgeruimd staat netjes in de Wold

Centrada is regelmatig aanwezig in de wijken. We controleren of het schoon, heel en veilig is. Daarbij kijken we naar de woning, de tuin en de achterpaden. In de Wold zagen we dat behoorlijk veel tuinen zeer slecht onderhouden werden en verwaarloosd waren. Gebiedsbeheerder Benjamin Knol ging in gesprek met de bewoners.

Schop onder mijn kont
Zo kwam hij ook bij huurster Manon Honders. Door allerlei omstandigheden had ze haar achtertuin verwaarloosd. “Dit was de schop onder mijn kont die ik nodig had”, zegt ze met een lach. Toen Benjamin opperde om met behulp van de Beter Buurt Bijdrage een grote schoonmaakactie op te zetten, aarzelde ze geen moment. Ze ging de buren in haar hofje langs om te kijken of er animo voor was. “Bijna iedereen reageerde eigenlijk meteen enthousiast”, vertelt ze.

De saamhorigheid was voelbaar
De buren staken een weekend lang de handen uit de mouwen. “Uit alle hoeken en gaten kwam afval. Het mooie aan deze actie was dat iedereen elkáár ook echt hielp. Ook de jongens van de Kluswinkel en de buurtconciërges waren heel behulpzaam. Sjouwen, onkruid wieden, …. niets was ze te gek”, vertelt ze enthousiast. Ze deelden kruiwagens.
Sjouwden samen elkaars afval naar het verzamelpunt op het pleintje. Zelfs de kinderen hielpen mee. Aan alles was gedacht. Tot een aanhangwagen met (tuin)gereedschap aan toe. “We hadden echt geen excuus meer om niet op te ruimen en schoon schip te maken”, geeft ze toe.

Opgeruimd staat netjes
Inmiddels geniet Manon Honders van haar gezellige en opgeruimde tuin. “Weet je wat mooi zou zijn”, sluit ze af, “als we één keer per jaar met elkaar een grote voorjaarsschoonmaak zouden houden. Dan houden we het een beetje bij.”