Centrada-medewerkers helpen huurders met besparen op energie

De stijgende energieprijzen zorgen bij een deel van de huurders van Centrada voor problemen. Op dinsdag 6 december bezochten medewerkers van Centrada daarom, samen met diverse samenwerkingspartners uit de wijk, in tweetallen enkele huurders tijdens ‘Centrada Doet Duurzaam’.

Centrada heeft geen invloed op de energieprijzen. Wel is de woningcorporatie uit Lelystad continu bezig met het verder verduurzamen van haar woningen. Dit leidt tot een lager energieverbruik en daarmee lagere woonlasten voor de huurder. Inmiddels zijn bijna 2.600 woningen van Centrada voorzien van zonnepanelen. En in 2023 komen daar nog eens zo’n 1.400 woningen bij. 5.400 woningen hebben minimaal label B. Volgend jaar worden nog eens 1.350 woningen verduurzaamd naar tenminste label B.

Een steuntje in de rug
Om huurders nog meer te helpen bij het verlagen van hun energiekosten, besloot Centrada een aantal huurders te bezoeken. De medewerkers gingen met de bewoners in gesprek over de mogelijkheden om energie te besparen. Ze gaven daarbij bespaartips en keken samen met de bewoners naar hun woongedrag. Daarnaast werden mensen geattendeerd op de diverse regelingen vanuit het Rijk en de gemeente om mensen financieel te ondersteunen bij het betalen van hun energierekening. In sommige gevallen werd direct een energiebesparende maatregel genomen door het plakken van radiatorfolie. “We voelen de zorgen van onze huurders als het gaat om de stijgende kosten van het dagelijks leven”, vertelt directeur-bestuurder Martine Visser. “Het is fijn om huurders in deze lastige tijd een steuntje in de rug te kunnen geven en een luisterend oor te bieden.”

Samen de wijk in
Centrada besloot om bij deze speciale editie van ‘Centrada Doet’ diverse samenwerkings-partners uit de wijk te betrekken. Zo sloten de gemeente, Welzijn Lelystad, MDF, de Kluswinkel, de energiecoaches van de gemeente en huurdersvereniging Ons Belang (HVOB) aan op deze dag. In tweetallen ging men de verschillende wijken in, waaronder de Zuiderzeewijk en de Atolwijk. Wethouder Sjaak Kruis: “Dit is een mooi initiatief van Centrada. Het is goed dat mensen weten wat er allemaal mogelijk is op het gebied van energiebesparing. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Zo heeft de gemeente energiecoaches die persoonlijk advies geven en kleine energiebesparende producten gratis installeren, zijn er subsidies en leningen waar mensen gebruik van kunnen maken en is er het energieloket Lelystad, waar mensen met vragen terecht kunnen.”

Zijn wij niet bij u langs geweest?
En heeft u behoefte aan meer informatie over energie besparen en tips om zelf aan de slag te gaan, kijk dan hieronder bij de handige informatie en tips. Ook kunt u in het Centrada Woonmagazine van november de Bespaarspecial nog eens nalezen.

Maak gratis een afspraak met een energiecoach
U kunt een afspraak maken via e-mail: info@energieteamlelystad.nl of bellen met 06 11 36 08 25. Dit telefoonnummer is bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur.  Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.energieteamlelystad.nl.