Rapportage woonruimteverdeling 2024: inschrijf- en zoekduur stijgen

In 2024 werd de woningmarkt gekenmerkt door een aanhoudend tekort aan betaalbare woningen, waardoor de druk op de sociale huursector bijzonder groot was. Ondanks flinke investeringen in zowel nieuwbouw als de doorstroom van zittende huurders, zoeken woningzoekenden langer naar een woning. Dit alles leest u in de rapportage woonruimteverdeling 2024.

Martine Visser, directeur-bestuurder Centrada: “Wij willen woningzoekenden zo snel mogelijk aan een woning helpen. Dit doen wij door te investeren in nieuwbouw en doorstroom. Centrada had plannen om de komende jaren tussen de 350 en 400 woningen per jaar te bouwen. Door de huurbevriezing gaat dit nu misschien niet door. In het belang van onze huurders en de meer dan 21.000 woningzoekenden die bij ons staan ingeschreven, maken wij ons dan ook hard voor het intrekken van de huurbevriezing.”

Populariteit nieuwbouwwoningen heeft stijgend effect

Wij monitoren de inschrijfduur en zoekduur van woningzoekenden. De inschrijfduur bestaat uit de tijdsduur tussen de inschrijving en de datum van het tekenen van het huurcontract. De zoekduur bestaat uit de tijdsduur tussen de eerste reactie op het woningaanbod en het moment van het tekenen van het huurcontract. In 2024 steeg zowel de inschrijfduur als de zoekduur bij Centrada fors. Dit terwijl wij meer woningen verhuurde. De verklaring hiervoor is de populariteit van de nieuwbouwwoningen. Hier reageren veel mensen op met een lange inschrijfduur, waardoor het gemiddelde op de korte termijn stijgt. Wat door het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen echter ook steeg, is de slaagkans. Dit is de kans dat een actief woningzoekende (iemand die het afgelopen jaar minimaal één keer op een woning heeft gereageerd) binnen een gegeven jaar een woning vindt. Deze steeg van 5% naar 7%.

Directe bemiddeling en taakstelling

Elke vorm van directe bemiddeling (urgentie) die wij verstrekken betekent een verkleining van het aanbod voor reguliere woningzoekenden. Wij ervaren een toenemende druk van het aantal urgente woningzoekenden. Het streven is om ten minste 75% van de beschikbare huurwoningen te verhuren aan reguliere (niet-urgente) woningzoekenden. Met een percentage van 76% is dit in 2024 gelukt. De toename van het aantal verhuringen door nieuwbouw heeft hierin een rol gespeeld.

Huurbevriezing heeft grote gevolgen

De overheid heeft aangegeven de huren in 2025 en 2026 te willen bevriezen. Op dit moment is het nog onduidelijk of deze huurbevriezing er daadwerkelijk komt. Centrada bereidt samen met zo’n 200 andere woningcorporaties een rechtszaak voor tegen de minister van Volkshuisvesting om de huurbevriezing tegen te houden. Een huurbevriezing zorgt voor onvoldoende financiële mogelijkheden om te investeren in woningen. Veel geplande nieuwbouw- en verduurzamingsplannen van de corporatie gaan dan waarschijnlijk niet door. Dit heeft gevolgen voor zowel huidige huurders als woningzoekenden.

Lees hier de rapportage woonruimteverdeling 2024